Meetup: GraalVM (and Spring Boot: dream or reality)

Afgelopen woensdag 7 november was het zover, Sourcelabs hostte haar eerste solo-meetup. Uiteraard wilden wij dit in stijl doen, dus hebben wij twee externe sprekers van formaat gevraagd hieraan een bijdrage te leveren. Wij hebben gekeken naar de heersende trends binnen het Java ecosysteem en hebben gepoogd daaromheen een samenhangend thema neer te zetten.

GraalVM

Wij hebben gekozen voor het snel aan populariteit winnende GraalVM, een universele virtual machine die het mogelijk maakt polyglot applicaties te ontwikkelen. Deze applicaties, geschreven in diverse programmeertalen kunnen vervolgens runtime als één geheel worden gedraaid. Gunstige bijkomstigheid: Java applicaties die draaien op GraalVM zullen over het algemeen sneller en efficiënter draaien, soms tot wel 12% sneller — dit allemaal zonder enige aanpassing aan de code. Een indrukwekkende ontwikkeling!

Oleg Šelajev verzorgde een besloten workshop in de middag, waar hij alle ins- en outs van GraalVM aan ons team en onze gasten presenteerde. Leuke voorbeelden, interessante discussie maakten het een geslaagde middag. Genoeg motivatie om eens flink te experimenteren met GraalVM. Tijdens de meetup verzorgde Oleg tevens het eerste slot, waarin hij het geboeide publiek liet zien waar GraalVM nu al toe in staat is, waar de ontwikkeling verder heen zal gaan en wat de toepassingen nu al zouden kunnen zijn voor ontwikkelaars binnen het Java ecosysteem.

Code gebruikt tijdens de demo | Blog | Video (opgenomen tijdens Devoxx Poland)

Spring Boot & Spring Fu

Naast GraalVM hebben wij gekeken naar de ontwikkelingen rondom het Spring platform, waar met het ontstaan van het Spring Fu project stappen worden gezet naar puur declaratieve Spring applicaties. Applicaties die niet meer hoeven terug te vallen op runtime magie zoals component scanning. Momenteel nog een incubator project, maar wie weet waar het in de toekomst allemaal toe zal leiden.

Nicolas Fränkel kwam speciaal voor ons over uit Zwitserland om zijn talk te geven over hoe annotaties te verwijderen uit Spring Boot applicaties en deze te vervangen met configuratie in code. Hierbij werd gebruik gemaakt van Kotlin en de extensies en DSL’s die specifiek voor Kotlin (en Java) zijn ontwikkeld binnen het Spring Framework. Uiteindelijk slaagde hij hier ook echt in (met een flinke dosis humor).

Slides | Blog | Code (Spring Fu on Master branch) | Video (opgenomen tijdens Kotlinconf)

Tot slot

Wij willen iedereen bedanken die de tijd en moeite heeft genomen om hierbij aanwezig te zijn. We hebben leuke en positieve feedback mogen ontvangen, wat ons natuurlijk bijzonder motiveert om snel weer dergelijke meetups te organiseren. Jij bent er volgende keer toch ook bij?

Meld je ook even aan bij onze meetup groep om op de hoogte te blijven van onze toekomstige plannen.

Oleg Šelajev
Nicolas Fränkel

Did you enjoy this content? We have got more on the way! Sign up here for regular updates!